Nederland houdt de komende jaren een belangrijke plek bij de beleidsvergaderingen van de Europese Centrale Bank (ECB), ook als het stemrecht gaat rouleren vanwege de toetreding van nieuwe landen tot de Europese muntunie. Dat stelde De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag.
Met de toetreding van Letland tot de euro, naar verwachting op 1 januari volgend jaar, komt het moment naderbij dat niet alle eurolanden altijd mogen stemmen bij de ECB-vergaderingen. Letland is het achttiende euroland. Bij meer dan 18 leden gaat het stemrecht bij de ECB rouleren. De vijf grootste landen krijgen dan telkens vier stemmen, de overige landen mogen elf stemmen verdelen.
Komen er meer dan 22 leden, dan ontstaan drie groepen. De rechten van de groep grootste landen blijven daarbij ongewijzigd.
Positie Nederland binnen ECB
Nederland is nu gemeten naar de omvang van de economie en de financiële sector het vijfde euroland. Zolang Groot-Brittannië afziet van de euro blijft die positie de komende jaren volgens DNB onveranderd.
Ook bij een eventuele toetreding van Polen tot de muntunie blijft de positie van Nederland nog jaren intact, stelt DNB. Polen zou een ,,heel spectaculaire'' economische groei moeten laten zien om Nederland in te halen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl